Tentoonstellingen

Tentoonstellingen

27 oktober 2013  WIE IS WIE.

                        

27 april 2014 DE LAATSTE REIS EN LANCERING DIGITAAL KERKHOF.

 

Met een bezoekersaantal van 221 personen kijken wij mooi terug op
” de laatste reis” georganiseerd voor de erfgoeddag. Er waren zelfs personen die er uren hebben kunnen vertoeven om te genieten van ons werk en onze realisaties. 
Niemand deed ons  in Opgrimbie dit voor,  in één jaar tijd.
En niet te vergeten een mooi project dat gerealiseerd werd over ons kerkhof op de Bredeweg. Iets waarop alle inwoners van Opgrimbie trots op mogen zijn, zodat de generatie na ons eveneens kan genieten van deze realisatie.
Natuurlijk daar waar gewerkt wordt kunnen er fouten gebeuren, maar dankzij uw hulp en oplettende bezoekers, van onze site, komt dit zeker tot een goed eind. Probeer dit maar eens ergens anders te vinden.
Hiervoor ben ik ook de werkers van ´t oude grimbiaca erg dankbaar.

Voorzitter Carlo Dubois

10 augustus 2014 OPGRIMBY 14-18 ONZE STRIJD.

           

De tentoonstelling in kader van de herdenking “Opgrimby 14-18 onze strijd” ligt volledig achter ons. Dankzij het werk van alle bestuurleden van het ´t oude grimbiaca zijn wij wederom veel te weten gekomen over deze generatie. En er is  een mooie tentoonstelling tot stand gekomen over deze zeer moeilijke periode, waar menig overlevende harde tijden aan gekend heeft. Met een bezoekersaantal van 150 personen en 30 WO1 geïnteresseerden kijken wij mooi terug op een geslaagde tentoonstelling.
OPGRIMBIE 14-18 ONZE STRIJD” georganiseerd samen met mijnerfgoed. Weer geslaagd. Hiervoor ben ik ook de werkers van ´t oude grimbiaca weer erg dankbaar. Tevens heeft ´t oude grimbiaca meegewerkt aan 2 vervolg projecten, namelijk de grootte tentoonstelling in het cultureel centrum, en meegewerkt aan het verhalenboek Maasmechelen 14-18.

OPGRIMBY PLECHTIG 26 april 2015.

 

Heemkundige Kring ‘t Oude Grimbiaca
Tentoonstelling
In samenwerking met:
Dienst erfgoed Maasmechelen
Ontdek de religieuze erfenis van Opgrimbie! Historische eerste en plechtige communiefoto’s worden gepresenteerd samen met attributen die voor nieuwe generaties niet altijd meer herkenbaar zijn. Tegelijkertijd wordt de oorspronkelijke priester- en misdienaarkledij die op de foto’s te zien is voor het eerst getoond. Een uniek beeld van een eeuw parochiegeschiedenis in Opgrimby is het resultaat.

     

24 april 2016 Opgrimbie geheiligd zij Uw naam erfgoeddag 2016.

Historische foto’s van voormalige, sommigen onder hen al overleden, priesters, paters en nonnen bijhorende attributen. Tevens paterskledij gedragen door de paters uit deze periode die nooit eerder aan publiek werd gepresenteerd. Inwoners van Opgrimbie en afstammelingen van mensen uit Opgrimbie krijgen de kans zichzelf, of hun ouders of grootouders op de foto’s te ontdekken. Nadat vorig jaar de plechtige communie centraal stonden en diverse nooit vertoonde priesterkledij werd gepresenteerd, kan het publiek nu opnieuw een deel van het voormalige religieuze leven in Opgrimbie ontdekken. Het publiek kan tijdens de tentoonstelling de eigen familiegeschiedenis vervolledigen.

           

Tentoonstelling:”Opgrimbie leest voor”.

Opgrimbie? uit het Belang van Limburg.
Maasmechelen – Omkaderd met een aantal portretten uit het leven zoals het was in Opgrimbie, organiseerde de Heemkundige kring ‘t Oude Grimbiaca op zaterdag 11 juni in de Sint-Kristoffelkerk een namiddag onder de noemer ‘Opgrimbie leest voor’.
Jean Dexters bracht een drietal columns, poëzie uit de bundel …en iets voor de dames… en passages uit de novelle Verzonnen Waarheden en de roman Het enige voorspelbare is het onvoorspelbare
Mustafa Kör, bekend van zijn roman De lammeren, stelde nadien zijn poëziebundel Ben jij liefde voor. (Uitgeverij Vrijdag-April 2016) Daarin onder meer twee gedichten die refereren aan de periode dat Mustafa in de deelgemeente woonde. Daaruit viel te concluderen dat hij nog steeds een beetje Opgrimbienaar is.

Tentoonstelling:”Opgrimbie maakt Muziek”.

Opgrimbie
Maasmechelen – ‘Opgrimbie maakt muziek’. Met deze kop wist Heemkundige kring ‘t Oude Grimbiaca op deze zaterdag andermaal een behoorlijk aantal liefhebbers van de tijd van toen en nu naar de Sint-Kristoffelkerk te halen.
Te horen waren er gedigitaliseerde muzikale nummers van mensen die semiprofessioneel, professioneel of uit liefhebberij hun leven vulden (vullen) met muziek van allerlei slag.
Foto’s waren er te zien met hoezen van singles en lp’s. Onder meer van Céline Op de Locht, Stemming met zangeres Ria Geraerts, The Blue Birds, Leon Vanderhallen, Star Industry en Portrait [B].
Mooi en erg prettig was het bezoek van de dochters en familie van zangeres Berthina (Bertha Hinterberger) waarvan de nummers ‘Witte rozen hebben doornen’ en ‘Berouw komt na de zonde’ te beluisteren waren. Er was een hoek onder de noemer Muziek Klassiek voorbehouden aan hedendaagse klassieke composities van Jean Dexters. Guido Houben, Kampioen van België Disc-Jockey Blankenberge 1974, toonde foto’s van optredens en zijn overwinningsmedaille.

Tentoonstelling:”Een koningin op bezoek”.

Opgrimbie / Maasmechelen – Een zondag in november 1978. Misviering om 10 uur. Niemand verwacht er zich aan, maar plots verschijnen koning Boudewijn en koningin Fabiola in de kerk. Na de priesterlijke zegen volgt er een ongedwongen contact met de mensen van Opgrimbie. Rosa Aerts en Louis Crijns nodigen het koningspaar uit voor een koffie. Het voorstel wordt met plezier aanvaard. Foto’s en krantenartikelen uit het archief van Heemkunde kring ‘t Oude Grimbiaca omtrent het verrassende bezoek, waren onder bovenstaande titel te bekijken in de St-Kristoffelkerk tijdens een derde (zomerse) expo op zaterdag 16 juli.
Tweede onderwerp van de namiddag bracht de bezoekers naar de wereld van de bijen, honing en andere koninginnen. Grömmenaar en imker Roger Warson, De Maasbie Maasmechelen, gaf met tal van didactisch materiaal en prachtig uitgewerkte pancartes uitgebreid uitleg over het leven van het bijenvolk. Met de wetenschap dat niemand schrik hoeft te hebben voor deze vliesvleugelige insecten, kwam de vier uur durende tentoonstelling tot ieders tevredenheid andermaal aan het eindpunt.

Tentoonstelling:”Opgrimbie opent zijn archief”.

Zaterdag 20 augustus, een vierde zomerse middag waarop Heemkring ‘t Oude Grimbiaca in het kader van Open kerk, een tentoonstelling organiseerde in de Kristoffelkerk. ’t Oude grimbiaca heeft in het prille bestaan met de vernieuwde samenstelling, tal van familiale dossiers mogen opstellen. Die over een periode van drie jaar waren samengestelde. Een klein deel van deze dossiers waren volledig te doorbladeren. Dit heeft voor menig persoon uren geduurd om alle dossier volledig te kunnen doorlichten. Met gsm’s werd gebruik gemaakt op opgrimbie’s archief persoonlijk te maken. Wat ook de bedoeling is van een heemkundige kring. Omdat veel hiervan werd aangelegd met de hulp van de eigen Opgrimbienaren.
Elke eerste maandag van de maand zijn al deze dossiers en nog vele andere dossiers trouwens in te kijken van 18 tot 22 uur in het Wijkcentrum Hoekstraat 1 te Opgrimbie

Tentoonstelling erfgoeddag 2017: “Opgrimbie zorgt voor onderwijs”.

Tentoonstelling, Erfgoeddag 2017 23 april 2017 Wijkcentrum hoekstraat 1 3630 Maasmechelen
Opgrimbie zorgt voor onderwijs
Kom les volgen in het oude klaslokaaltje en kom zo meer te weten over het onderwijs in het kerkdorp door de jaren heen. Kom eens neuzen in oude lesboeken of leer schrijven met griffel en lei. Herken je jezelf, je ouders of grootouders op de talrijke foto’s?

     

Kerk Tentoonstelling 2017: “Opgrimbie zoekt het landelijk”.

  

Kerk Tentoonstelling 2017: “Opgrimbie verwacht jaarlijks Ridders uit klein Spanje”.

     

Kerk Tentoonstelling 2017: “Opgrimbie wordt 100 jaar”.

           

Kerk Tentoonstelling 2018: “Opgrimbie zoekt haar kamp”.

     

Kerk Tentoonstelling 2018: “Opgrimbie boert goed”.

  

Kerk Tentoonstelling 2018: “Opgrimbie is zelfstandig”.

Kerk Tentoonstelling 2018: “Opgrimbie drinkt met maten”.

     

Tentoonstelling 2018: “25 jaar maaslandse gordel”.

    

Kerk Tentoonstelling 2018: “Kunstra”.

Tentoonstelling 2018: “Vergeten namen uit de Groote Oorlog”.

       

  

 

 

 

 

 

 

Total Page Visits: 96 - Today Page Visits: 2
error: Content is protected !!